Research & Development; zo blijven we ons ontwikkelen

Het R&D team heeft niet alleen kennis in huis ten aanzien van de kwaliteit, effectiviteit en veiligheid van de uit de natuur afkomstige grondstoffen, maar ook van de farmaceutische technologische aspecten van de producten, de wetgeving en de procesvalidatie.
Meerdere poeders, elk in een wit bakje.
Research & development

Het R&D team

Ons R&D bestaat uit een aantal academische geschoolde en zeer ervaren medewerkers die vanuit hun verschillende disciplines farmacie, biochemie, biologie en voeding gezamenlijk werken aan nieuwe productconcepten.

De nadruk ligt daarbij op het gebruik van actieve ingrediënten uit natuurlijke bronnen. Om een productconcept wetenschappelijk voldoende te kunnen onderbouwen wordt er gebruik gemaakt van de informatie die voortkomt uit wetenschappelijk onderzoeken –publicaties, klinische studies en relevante wetenschappelijke databases.

In een productconcept worden de actieve ingrediënten beschreven waarin rekening wordt gehouden met Nederlandse en Europese wetgeving. De toegestane claims worden per ingrediënt benoemd. Resulterend in een formule met een doseringsadvies en mogelijke bijzonderheden.

Open supplementenverpakking met natuurlijke ingrediënten erbij.
Innovatie

Onze innovatie

Het R&D team is het hart van de organisatie en is dagelijks bezig met:

Verschillende natuurlijke ingrediënten op een witte tafel.

Productontwikkeling met wetenschappelijke onderbouwing

Laboratorium Medisan ontwikkelt voortdurend nieuwe producten in samenwerking met u. Kennis van de markt gecombineerd met grondstofproducenten en wetenschappelijke literatuur voedt het innovatieteam voor het initiëren en ontwikkelen van nieuwe productconcepten.

Inkoop grondstoffen

Het R&D team waarborgt de kwaliteit en traceerbaarheid van de grondstoffen door zoveel mogelijk in te kopen bij de bron. Laboratorium Medisan beschikt over een wereldwijd netwerk van goedgekeurde grondstofleveranciers waarmee een langdurige en intensieve relatie wordt onderhouden. Hierdoor blijft het R&D team permanent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van grondstoffen.

Wetgeving

Het R&D team is permanent op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving en adviseert de opdrachtgevers over eventuele aanpassingen als gevolg van aangekondigde veranderingen.

Begeleiden van het productieproces

Na de overeengekomen formulering met de opdrachtgever, begeleidt het R&D team het productieproces van het theoretische concept tot het consumenten eindproduct.

Kwaliteitszekerheid

In overleg met u worden de eisen van eindproducten bepaald met de daarbij behorende analysemethodes voor het waarborgen van de kwaliteit van het eindproduct.
Onze samenwerkingen

Samenwerking

Laboratorium Medisan heeft ervoor gekozen om kennis en ervaring te vergroten en te delen met organisaties en klanten in Nederland. Zoals daar zijn:

Logo Health Ageing Network

Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN)

De Healthy Ageing Business Coöperatie is in januari 2015 officieel gestart met heldere ambities: duurzaamheid van de keten en regionale impact.

Sinds 2016 heeft de coöperatie de naam “Life Cooperative” aangenomen. Verschillende Life Science en MedTech bedrijven uit het noorden verenigen zich in de Life Cooperative om onder andere gezamenlijk in te zetten op het ontwikkelen van projecten, het aantrekken van opdrachten en nieuwe samenwerkingspartners, het efficiënter opbouwen en onderhouden van internationale relaties, het effectiever aanvragen van subsidies en het slimmer organiseren van inkoop van bijvoorbeeld grond- en hulpstoffen, apparatuur en/of diensten van derden.

Bekijk certificaat
Logo Life Cooperative

LIFE Cooperative

De Healthy Ageing Business Coöperatie is in januari 2015 officieel gestart met heldere ambities: duurzaamheid van de keten en regionale impact. Sinds 2016 heeft de coöperatie de naam “Life Cooperative” aangenomen. Verschillende Life Science en MedTech bedrijven uit het noorden verenigen zich in de Life Cooperative om onder andere gezamenlijk in te zetten op het ontwikkelen van projecten, het aantrekken van opdrachten en nieuwe samenwerkingspartners, het efficiënter opbouwen en onderhouden van internationale relaties, het effectiever aanvragen van subsidies en het slimmer organiseren van inkoop van bijvoorbeeld grond- en hulpstoffen, apparatuur en/of diensten van derden.

Bekijk voor meer informatie: HANNN en LIFE cooperative

Logo Word Trade Center Leeuwarden

World Trade Center

Laboratorium Medisan is al een aantal jaren aangesloten bij het World Trade Center Leeuwarden.

Het World Trade Center is een wereldwijde organisatie met 320 vestigingen in 90 landen.

Het ondersteunt bedrijven met internationale ambitie en helpt bij het professionaliseren van de export en import door kennis te bieden via experts en nieuwe markten te openen door contacten te leggen met potentiële zakenpartners via het wereldwijde netwerk.

Bekijk voor meer informatie: World Trade Center Leeuwarden

Capsules met blauwe poeder erin.
Ontwikkelingen

Ontwikkeling & Onderzoek

Samenwerking

Laboratorium Medisan is zich bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming die op basis van kennis en kwaliteit een bijdrage kan leveren aan de gezondheid en het welzijn van mens en dier.

De door ons ontwikkelde gezondheidsproducten zijn via gebruikers ook bij wetenschappers aan universiteiten en artsen in het reguliere gezondheidssysteem onder de aandacht gekomen. Hierdoor ontstond er een contact tussen onderzoekers van verschillende wetenschappelijke instituten en academische ziekenhuizen en Laboratorium Medisan.

Binnenland:


Amsterdam (AMC), Amsterdam (UMC), Groningen (UMCG), Universiteit van Groningen (RUG), Maastricht (UM), Radboud Nijmegen (UMC), Erasmus Rotterdam (MC), Universiteit van Wageningen (WUR), Universiteit van Delft (TU Delft).

Buitenland:


Brussel (VUB) België, Gent (AMCG) België, Alicante (UA) Spanje.

Het proces

We gaan in overleg met onderzoekers en komen tot een receptuur en batchgrootte die voor het beoogde doel geschikt is, vervolgens worden alle benodigde kwaliteitscertificaten en andere gewenste documentatie aangeleverd die door de medisch-ethische commissie van het betreffende ziekenhuis of groep van ziekenhuizen wordt gevraagd ter beoordeling. In overleg met de onderzoekers wordt bepaald in welke verpakkingsvorm wordt geleverd en op verzoek ook de gehele dubbelblind procedure randomisatie en etikettering op patiëntvolgnummer zoals dat bij klinisch onderzoek noodzakelijk is om sluitend wetenschappelijk bewijs te verkrijgen.

Enkele voorbeelden van de projecten zijn:

Bloeddruk regulatie

UMCG Groningen en Universiteit Maastricht: betreft een dubbelblind klinische studie aan de universiteit van Maastricht met een mineraal uit natuurlijk bron bij de behandeling van hoge bloeddruk.

Immuunsysteem regulatie

Universiteit Wageningen: betreft een verkennend onderzoek bij kalveren met een extract uit een paddenstoel om de immuniteit te versterken en het veelvuldig antibiotica gebruik daarmee terug te dringen.

Magnesium onderzoek

UMCG Groningen: betreft een dubbelblind klinische studie met 3 soorten magnesium zouten bij de behandeling van vaatstijfheid, bloeddruk en darmgezondheid.

Malaria onderzoek

Universiteit van Wageningen: betreft een dubbelblind klinisch onderzoek in Tanzania. Deze studie is in samenwerking met Unicef tot stand gekomen. Unicef heeft de kliniek gebouwd en wetenschappers van Universiteit van Wageningen hebben de studie opgezet en uitgevoerd.

Het onderzoek was onderdeel van een programma om kindersterfte als gevolg van malaria terug te dringen. En was erop gericht om vast te stellen welke vitamines en mineralen, die invloed hebben op de ontwikkeling van het immuunsysteem en daarmee op de ontwikkeling van de weerstand tegen malaria, eventueel onvoldoende in het voedingspatroon aanwezig waren. Om dit doel te bereiken, werden 600 deelnemers uit de meest kwetsbare groep van kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar gedurende anderhalf jaar in de studie betrokken.

Gevolg van de studie is geweest dat er twee mensen zijn gepromoveerd op de beschikbaar gekomen gegevens en daaruit volgende inzichten en dat de World Health Organization (WHO) een aantal adviezen met betrekking tot voeding aan (vooral) zwangere vrouwen in de malaria besmette gebieden heeft moeten herschrijven.

Logo Unicef
Kalium studie

Van Kaliumzout is bekend dat het de bloeddruk kan verlagen. Nu zijn er ook aanwijzingen dat kalium chronische nierschade kan voorkomen. Chronische nierschade is een belangrijk probleem dat bij ongeveer 1 op de 10 Nederlanders in meer of mindere mate voorkomt. Als chronische nierschade steeds erger wordt, moeten patiënten starten met dialyse of een niertransplantatie ondergaan. Het is dus heel belangrijk om nierschade te voorkomen en te verhelpen. Om te onderzoeken of kalium nierschade kan voorkomen, vindt momenteel in Nederland de kaliumstudie plaats. Hierbij zullen ongeveer 400 patiënten met chronische nierschade gedurende twee jaar behandeld worden met kaliumzout of placebo (nepmiddel). Zowel de onderzoekers als de patiënten weten niet of ze kalium of placebo ontvangen (dubbel-blind onderzoek). Dubbel-blind onderzoek met placebo is de beste manier om objectief vast te stellen of een behandeling werkt. Na de studie wordt bekeken of de patiënten die met kalium behandeld zijn minder nierschade hebben. Omdat het gebruik van kalium bij patiënten met chronische nierschade kan leiden tot een te hoge kaliumspiegel in het bloed (wat gevaarlijk is), is een aantal veiligheidsstappen in de studie ingebouwd. Als blijkt dat kalium nierschade kan voorkomen, biedt dit unieke mogelijkheden om met aanpassingen in de voeding (kaliumrijke voeding) nierschade te voorkomen.

De studie wordt gecoördineerd door vier nierspecialisten: dr. Martin de Borst (Universitair Medisch Centrum Groningen), dr. Liffert Vogt (Amsterdam Universitair Medisch Centrum), dr. Joris Rotmans (Leids Universitair Medisch Centrum) en prof.dr. Ewout Hoorn (Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam).

Links:
www.kaliumstudie.nl
https://www.nierstichting.nl/nieuws/2017/04/eerste-grote-patientenonderzoek-naar-kalium-en-nierschade/

Trampoline studie

Erasmus MC: met de Trampoline studie onderzoeken wij of wij de bloedvaten van mensen met cystenieren soepeler kunnen maken door een zoutarm dieet in combinatie met het medicijn amiloride. Voor dit onderzoek krijgen de helft van de deelnemers zoutcapsules en de andere helft een placebo (nepmiddel), naast een zoutarm dieet. Zo kunnen wij het effect van een zoutarm dieet goed vergelijken met het huidige westerse dieet.

Vaataandoening van mensen met suikerziektes

Universiteit Maastricht: betreft een dubbelblind klinische studie aan de Universiteit van Maastricht met een vitamine bij de behandeling van vaataandoeningen van mensen met suikerziektes.

Zoutsuppletie bij Gitelman syndroom

Radboudumc en ErasmusMC: de studie bestaat uit meerdere N=1 studies naar het effect van zoutsuppletie bij patiënten met het syndroom van Gitelman op het kaliumgehalte in het bloed en op de klachten. Patiënten krijgen gedurende meerdere periodes geblindeerd en gerandomiseerd zout (NaCl) en placebo capsules toegediend.